Retas, kuris dar prisimena tokius laikus, kai užėjus pas gimines ar kaimynus jausdavosi tarsi namie - tokia pati komoda, spinta, lentyna, sofa... Šiais laikais tai neįmanomas dalykas. Dabar žmonės namus įsikuria kuo individualiau, žinoma, neaplenkdami ir savo virtuvės. Žmonės siekia susikurti jaukią ir patogią maisto ruošimo bei pasisėdėjimo oazę.
Remiantis statistiniais duomenimis nustatyta, kad žmonės savo virtuvės interjerą keičia kas 15 - 20 metų. Ši patalpa - kasdieninio gyvenimo centras, kurioje praleidžiama daugiausiai laiko. Vidutiniškai kasdien spinteles atidarome 80 kartų, virtuvės stalai - šiek tiek rečiau aplankoma vieta - prie jo vidutiniškai prieinama 30 kartų kiekvieną dieną, taip pat virtuvėje atliekame apie 50 kitokių veiksmų. Todėl kiekvienas virtuvėje privalome jaustis gerai, jaukiai, ir svarbiausia - patogiai.
Prieš susitikimą su baldų gaminto jais mintyse jau esate susiplanavę savo svajonių virtuvę. Tačiau nepamirškite keletos svarbių aspektų. Prieš užsisakydami virtuvės baldus, suplanuokite būsimos virtuvės darbo zonas. O jos yra penkios - skirstomos pagal tai, kur kokie daiktai bus laikomi bei kur kokie darbai bus atliekami.
Pirmoji - maisto produktų. Šioje zonoje laikomi dažnai ir greitai suvartojami bei reguliariai atnaujinami maisto produktai: miltai, kruopos, duona, konservuotas ir šaldytas maistas ir t.t. Čia montuojami šaldytuvas ar šaldiklis. Maisto produktų laikymo vietų išdėstymą reikia suplanuoti labai atidžiai, kad vėliau produktams nepritrūktų vietos.
Antroji - indų zona. Čia laikomi virtuvėje naudojami indai; lėkštės, dubenėliai, stiklinės ir pan. Patogiausia laikyti indus ne įprastose pakabinamose spintelėse, o ištraukiamuose stalčiuose po darbastaliu. Beje, indų zoną reikėtų rengti kuo arčiau valymo zonos.
Trečioji - valymo zona. Tai šiukšliadėžių, valymo priemonių, šiukšlių maišų ir kitų panašių daiktų zona. „Šlapiosios“ zonos centre esančios kriauklė ir indaplovė turi būti šalia viena kitos. Labai dažnai nepakankamai išnaudojama erdvė po kriaukle. Tai padaryti galima pasitelkus ištraukiamus stalčius, į kuriuos būtų galima sudėti ne tik šiukšlių dėžę, bet ir kitus smulkius daiktus.
Ketvirtoji - maisto ruošimo įrankių zona. Čia laikomi maisto gaminimui būtini įrankiai bei indai: dideli dubenys, pjaustymo lentos, svarstyklės, prieskoniai, smulkūs priertaisai (virtuvės kombainas, smulkintuvas) ir kt.. Tai darbingiausia vieta, jai reikia skirti daugiausia erdvės. Darbastalio plotas turi būti pakankamas, kad galėtume patogiai ruošti maistą. Tarp kriauklės ir kaitlentės turėtų būti ne mažiau kaip 90 cm atstumas.
Penktoji - gaminimo zona. Tai virtuvės širdis. Ją sudaro kaitlentė, orkaitė, mikrobangų krosnelė bei garų surinktuvas.Šioje zonoje laikomi tiesiogiai gaminimui būtini daiktai: puodai, keptuvės, kepimo skardos ir kt. Dažniausiai naudojami įrankiai bei indai turi būti šalia kaitlentės ir lengvai pasiekiami. Siūlome nepatogias lentynas spintelėse po darbastaliu pakeisti pilnai ištraukiamais stalčiais.